Waarom Kindermassage?
We hebben het allemaal druk en staan er niet eens meer bij stil wat voor gevolgen dit kan hebben. Klachten als vermoeidheid, burn-out, slecht slapen, prikkelbaar, hoofd- of buikpijn kunnen het gevolg hiervan zijn. Ook jonge kinderen kunnen moeite hebben om de dagelijkse prikkels te verwerken. Met als gevolg dat ze fysieke klachten krijgen zoals hoofdpijn. buikpijn, obstipatie, diarree, vermoeidheid of bedplassen of emotionele klachten zoals snel boos worden, prikkelbaar zijn of snel beginnen te huilen. Een dokter kan niets vinden en de ouders zitten met hun handen in het haar.

Omdat kinderen nog heel erg openstaan voor hun omgeving is het vaak moeilijk om de prikkels die ze binnen krijgen te doseren en te verwerken. Met name gevoelige/ hoog sensitieve kinderen hebben moeite met deze filtering en verwerking. Als er een verstoring optreedt in de verwerking kunnen er fysieke of emotionele klachten ontstaan. Een massage is een heel mooie en zachte methode die ingezet kan worden om de verstoring op te heffen en zo lichaam en geest weer in balans te krijgen.

Kindermassage helpt kinderen hun (lijfelijke) grenzen te herkennen en verder te ontdekken. Wanneer kinderen deze grenzen beter voelen, zullen zij hun grenzen ook minder snel overschrijden. Daarnaast wijzen studies uit dat wanneer kinderen regelmatig worden gemasseerd, ze intensiever spelen, beter communiceren, rustiger slapen en beter omgaan met spanningen en conflicten.

Massage helpt om rust te creëren, waardoor het kind de indrukken van de dag kan verwerken en loslaten.

Kindermassage is voor ieder kind fijn, maar kan extra nuttig zijn bij:
– vermoeidheid
– slaapproblemen
– faalangst en onzekerheid
– piekeren
– hoog gevoeligheid
– lichamelijke pijn (bv. buik- en hoofdpijn)
– ADHD en/of Autisme

Wat is kindermassage?
Kindermassage is een individuele, op het kind afgestemde massage, waarbij zachte en ontspannen aanraking van het lichaam centraal staat. kindermassage richt zich op het afvoeren van spanning en het loslaten en afvoeren van opgeslagen emoties. Hierdoor ervaart het kind na de massage meer rust en ontspanning. 

Niet elk kind is gewend om aangeraakt te worden, laat staan door een “vreemde’. Daarom is het belangrijk dat je als ouder aanwezig bent tijdens de massage. Op deze manier zie je meteen hoe je kind wordt aangeraakt en wat het effect ervan is.

Werkwijze
Elke massage begint met een bewustzijns-, ademhalings- en/of aardingsoefening. Dit gebeurt spelenderwijs, waardoor het kind op ongedwongen wijze wordt geholpen zich te concentreren op het lijf in plaats van het hoofd.

Vervolgens wordt er spelenderwijs gemasseerd, op de blote huid of over de kleding heen. In overleg met het kind wordt bepaald welk lichaamsdeel er wordt gemasseerd. Dit kan het gezicht zijn of de rug, buik, armen, benen, handen of voeten. De massage wordt afgesloten met een glaasje water en een kort gesprekje waarin het kind kan aangeven hoe hij de massage heeft ervaren.

Babymassage vervangt geen arts of therapeut. In geval van twijfel over de gezondheid adviseer ik altijd om een arts of therapeut te raadplegen.