Shantala Babymassage
Wanneer de baby 6 weken oud is kun je gaan beginnen met de Shantala babymassage. Het meest waardevol is om tussen de 6 en 8 weken te starten met babymassage zodat je niet alleen de massage maar ook de tips die je krijgt tijdens de cursus kunt toepassen. 
Shatala Babymassage heeft veel positieve effecten zoals:
Het versterkt de band tussen ouder en kind
Massage heeft een kalmerende invloed                                                    
Zo leert de baby met vertrouwen en zachtheid te reageren
Massage stimuleert de bloedcirculatie
Massage stimuleert de interne organen
Massage verlaagt stress en helpt de baby beter te slapen. Uit onderzoek is gebleken dat baby’s die gemasseerd worden slechts 9 minuten nodig hebben om in slaap te vallen dit in tegenstelling tot baby’s die niet gemasseerd worden zij hebben ruim 20 minuten nodig om in slaap te vallen. 
Het immuunsysteem wordt versterkt
Baby’s met een laag lichaamsgewicht zullen eerder op gewicht zijn
Er is een daling van het stresshormoon zoals adrenaline en cortisol en een stijging van endorfine (het gelukshormoon). Hierdoor krijg je blijere baby’s, die minder huilen en minder last van darmkrampjes hebben.

Babykwaaltjes
Heeft jou baby  babykwaaltjes zoals overstrekken, voorkeurshouding, darmkrampjes, slaapt slecht of huilt veel dan kun je in één (extra) les specifieke technieken leren waardoor de klachten zullen verlichten.

Let wel: medische problemen kunnen we niet oplossen. Raadpleeg daarvoor altijd een mediche specialist. 

Hoogsensitieve baby
Hoe herken je die? Vaak voelen of weten ouders het zelf wel. Een aantal aanwijzigingen die op hoogsensitivitieit bij een baby duiden zij:
De baby lijkt alles in de gaten te hebben, observeert veel
Vaak huilen
Nadenkende blik
De baby kan een “nadenkfrons” op het voorhoofd hebben..
Slaapproblemen.  Problemen met inslapen of doorslapen.
Voedselallergieën. Eczeem, darmproblemen en koemelkallergie.
De baby heeft een hoogsentieve moeder.
Door energetische babymassage kunnen alle “teveel” aan prikkels weg genomen worden. Waardoor je baby beter in zijn vel komt te zitten. 

Voetreflexmassage
Reflexmassage is een prikkeltherapie. Het geeft het zelfhelend vermogen van ons lichaam een prikkel om aan de slag te gaan en eventuele blokkades op te ruimen. Het lichaam kan gaan reageren op deze prikkel en bestaande klachten kunnen eerst enigszins verergeren alvorens te verminderen. Voetreflexmassage kan al bij baby”s toegepast worden. 

Babymassage vervangt geen arts of therapeut. In geval van twijfel over de gezondheid adviseer ik altijd om een arts of therapeut te raadplegen.